Deutsch
Greek
Englische

Боги Олимпа cover

1. Боги Олимпа

(ρωσική γλώσσα)

διαθέσιμο και στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά

 

 

 

 

 

 

 

  • Παρουσίαση
  • Λεπτομέρειες
  • Κείμενο
  • Περιεχόμενα
  • Γράψτε κριτική

Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου μέσα απ' τους σημαντικότερους και ομορφότερους μύθους τους, παρουσιάζονται σ' αυτό το βιβλίο με την καθαρή και ανάλαφρη ματιά του Μενέλαου Στεφανίδη, του σπουδαίου μελετητή της Ελληνικής Μυθολογίας. Ένα ευχάριστο βιβλίο που συνδυάζει τη χαρά της γνώσης με αυτήν της ξεκούρασης και που δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να διασκεδάσει μαθαίνοντας για τους τόσο ανθρώπινους θεούς των αρχαίων Ελλήνων. Και πράγματι στην ελληνική μυθολογία οι θεοί δεν είναι τέλειοι, αντίθετα είναι γεμάτοι από ανθρώπινες αδυναμίες συνδυασμένες με τις υπερφυσικές δυνάμεις που τους έδωσε η ανθρώπινη φαντασία. Αυτό ακριβώς το σμίξιμο είναι που δίνει στην ελληνική μυθολογία την αιώνια ομορφιά της και κάνει τους ανθρώπους να μαγεύονται εδώ και τρεις χιλιετίες απ' τις ιστορίες των Ελλήνων θεών. Υπεράνθρωπες μάχες με τρομερά όντα ή με στοιχεία της φύσης όπως ο Τυφώνας, έρωτες και απιστίες του Δία, πονηριές, μίση, φιλίες, σοφία και γενναιοδωρία, φανταστικό και ανθρώπινο, όλα μπλέκονται σε ένα γοητευτικό κουβάρι που ξετυλίγει και υφαίνει με απλή και καθαρή γλώσσα ο Μενέλαος Στεφανίδης. Οι μύθοι είναι χωρισμένοι σε κεφάλαια, ένα για κάθε θεό, ενώ το πρώτο κεφάλαιο εξιστορεί την κοσμογονία του Ησίοδου, την ελληνική εκδοχή για τη γέννηση του κόσμου. Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

1. Боги Олимпа

(ρωσική γλώσσα)

 

Κείμενο: Μενέλαος Στεφανίδης
Με 31 σχέδια του Γιάννη Στεφανίδη
Μετάφραση: Oleg Tsybenko
256 σελίδες, μαλακό εξώφυλλο, σχήμα τσέπης 16,5 x 11,5 εκ.

ISBN-10: 9604250787, ISBN-13: 9789604250783

 

Απόσπασμα από το μεταφρασμένο στα ρωσικά κείμενο του βιβλίου

 

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ

 

Από το Χάος γίνεται ο Κόσμος

Αυτό το παραμύθι, που δε μοιάζει με κανένα άλλο, αρχίζει από μια εποχή τόσο παλιά, που κανένα παραμύθι και καμιά ιστορία δεν άρχισε ποτέ. Για να ξεκινήσουμε την ιστορία μας απ’ την αρχή, πρέπει να γυρίσουμε πίσω αμέτρητα χρόνια κι αμέτρητους αιώνες κι όλο να προχωρούμε μέσα στο χρόνο, ψάχνοντας να βρούμε την αρχή, την αρχή του χρόνου που δεν υπάρχει...

 

Σ’ εκείνη, λοιπόν, την τόσο μακρινή εποχή ζούσε από πάντα ένας θεός που λεγόταν Χάος. Ο θεός αυτός ζούσε μονάχος, έρημος, χωρίς να υπάρχει τίποτα γύρω του. Δεν υπήρχε τότε ούτε ήλιος, ούτε φως, ούτε γη, ούτε ουρανός. Δεν υπήρχε τίποτ’ άλλο από χάος, από πυκνό σκοτάδι και απεραντοσύνη χωρίς τέλος. Έτσι κύλησαν αμέτρητοι αιώνες, ώσπου κάποτε ο θεός Χάος κουράστηκε να ζει μόνος του και τότε του ήρθε η ιδέα της δημιουργίας του κόσμου. Και η αρχή έγινε σαν γέννησε τη θεά Γη, τη Γαία, μια θεά πανέμορφη, γεμάτη δύναμη και ζωή, που μεγάλωσε και πλάτυνε κι αγκάλιασε τεράστιες εκτάσεις και έγινε η βάση του κόσμου.

 

Ύστερα το Χάος γέννησε τον φοβερό Τάρταρο και τη μαύρη Νύχτα κι αμέσως μετά, την όμορφη και φωτεινή Ημέρα. Βασίλειο του Τάρταρου ήταν τα τρίσβαθα και σκοτεινά τάρταρα. Τα τάρταρα είναι τόσο βαθιά μέσα στη γη, όσο ψηλά είναι το χάος. Αν κάποιος άφηνε ένα σιδερένιο αμόνι να πέσει από το χάος, θα έπεφτε εννιά μέρες κι εννιά νύχτες και μόνο την αυγή της δέκατης μέρας θα έφτανε στη γη. Αν τώρα έπεφτε από τη γη στα τάρταρα, θα έπεφτε πάλι εννιά μέρες κι εννιά νύχτες και μόνο την αυγή της δέκατης μέρας θα έφτανε εκεί κάτω. Τόσο πολύ βαθιά μέσα στη γη είναι τα τάρταρα και γι’ αυτό το σκοτάδι εκεί είναι τόσο πυκνό και τόσο μαύρο. Αλλά κι απέραντα στην έκτασή τους είναι τα τάρταρα. Μπαίνοντας σ’ αυτά, θα προχωρούσες χωρίς τελειωμό παρασυρμένος από μανιασμένους ανεμοστρόβιλους κι ούτε μέσα σ’ ένα χρόνο δε θα μπορούσες να φτάσεις στην άκρη τους. Στην καρδιά αυτού του φοβερού τόπου, που και οι θεοί ακόμα τον φοβούνται, υψώνεται το σκοτεινό ανάκτορο της Νύχτας, αιώνια τυλιγμένο με μαύρα σύννεφα. Εκεί κάθεται όλη τη μέρα η Νύχτα κι όταν βραδιάζει βγαίνει και απλώνεται πάνω στη γη.

 


Απόσπασμα από το μεταφρασμένο στα ρωσικά κείμενο του βιβλίου "Боги Олимпа" του Μενέλαου Στεφανίδη
Copyright © Δημήτρης Μ. Στεφανίδης. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή του αποσπάσματος αυτού χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.


 

Происхождение мира

Из хаоса рождается мир - Уран, повелитель мира - Крон свергает Урана - Рождение Зевса

 

Зевс

Зевс вырастает на Крите - Зевс принимает великое решение - Титаномахия - Борьба Зевса с Тифоном - Олимп - Зевс правит миром - Двенадцать богов Олимпа

 

Гера

В стране Гесперид - Гера и Зевс - Чудесная свадьба - Мучения Ио - Неблагодарность Иксиона - Геба, виночерпий богов

 

Афродита

Рождение Афродиты - Ктесилла и Гермохар - Пигмалион - Нарцисс и Эхо - Афродита и Адонис

 

Аполлон

Рождение Аполлона - Аполлон убивает Пифона - Пастух стад Адмета - В стране гипербореев - Аполлон и Дафна - Аполлон и Марпесса - Асклепий

 

Гермес

Гермес похищает коров Аполлона - Хитроумный бог Гермес - Зелье забвения

 

Деметра

Богиня земледелия - Похищение Персефоны - Триптолем в Скифии - Эрисихтон убивает деревья

 

Артемида

Гордая богиня - Ипполит и Федра - Жестокая судьба Актеона - Девочки-медведицы в Бравроне

 

Гефест

Рождение хромого бога - Гефест укрощает огонь - Золотой трон Геры - Щит Ахилла - После работы - Битва воды и огня - Слава богу-труженику!

 

Арес

Нелюбимый бог - Арес и Афина - Геракл и Кикн, сын Ареса - В Гефестовой сети - Арес в плену

 

Афина Паллада

Рождение Афины - Богиня изобретений - Соперница Арахна - Провидец Тиресий - Город Афины Паллады

 

Посейдон

Спор за Аттику - Посейдон и Амфитрита - Анкей

 

Гестия

Скромная богиня

ποια είναι η γνώμη σας;

 

όνομα ή/και e-mail:

 

διεύθυνση (πόλη/χώρα):