- Παρουσίαση
- Λεπτομέρειες
- Κείμενο
- Περιεχόμενα
- Γράψτε κριτική
Η 8τομη Ελληνική Μυθολογία των αδελφών Στεφανίδη είναι ένα έργο ζωής των δημιουργών της που χρειάστηκε 25 χρόνια συστηματικής εργασίας, για να ολοκληρωθεί τελικά το 1997. Από τότε, δεν σταμάτησε να βελτιώνεται στην εμφάνιση και το περιεχόμενο σε κάθε νέα εκτύπωση.
Βασισμένη στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία (Όμηρος, Ησίοδος, Πίνδαρος, Ηρόδοτος, Τραγικοί ποιητές, Πλούταρχος, Απολλόδωρος, κ.α.) αλλά και σε νεότερους μελετητές (Decharme, Richepin, Graves, Kereny, Rose, Hamilton, Koun) αποφεύγει τις μετέπειτα ρωμαϊκές αλλαγές όταν, για παράδειγμα, ο Ηρακλής, από σύμβολο της νόησης σε συνδυασμό με την σωματική δύναμη, γίνεται Hercules, ένας ήρωας που σπαταλά τη δύναμή του επί δικαίων και αδίκων.
Μέσα απ' τα βιβλία αυτά, η μυθολογία παρουσιάζεται στο σύνολό της με σύγχρονη, ζωντανή γλώσσα, αλλά και με λεπτομέρειες πλούσιες σε δράση που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη κάθε ηλικίας.
Σκοπός του συγγραφέα είναι να προκαλέσει την αγάπη, όχι μόνο για τη μυθολογία αλλά και για το διάβασμα, αναδεικνύοντας το "αρχαίο κάλλος", την ποίηση και την ομορφιά που υπάρχει στους μύθους της αρχαίας Ελλάδας. Και αυτό το τονίζει περισσότερο όταν παρουσιάζει την μυθολογία μέσα στο φυσικό της περιβάλλον και τους μύθους με λογική, χρονολογική σειρά. Οι περιγραφές αλλά και η εικονογράφηση "ευωδιάζουν" Ελλάδα και θάλασσα, γνωστά ονόματα και ονομασίες αποκτούν την πραγματική τους σημασία, και ιστορικά γεγονότα ξεπροβάλλουν πότε αβέβαια και πότε πειστικά μέσα από την αχλή του μύθου.
Έτσι δεν είναι παράξενο που η μυθολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς δασκάλους για ανάγνωση μέσα στην τάξη, και έχει διαβαστεί και αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο.
Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, ενώ το 1989 το βιβλίο "Αργοναύτες" κέρδισε δύο τιμητικές διακρίσεις των ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών βραβείων Pier Paolo Vergerio.
Греческая Мифология
(ρωσική γλώσσα)
Κείμενο: Μενέλαος Στεφανίδης
Εικονογράφηση: Γιάννης Στεφανίδης
Μετάφραση: Oleg Tsybenko
4 βιβλία, 1024 σελίδες, μαλακό εξώφυλλο, σχήμα τσέπης 16,5 x 11,5 εκ.
Ηλικίες: από 12 και πάνω
Απόσπασμα από το μεταφρασμένο στα ρωσικά κείμενο της σειράς
ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ
Από το Χάος γίνεται ο Κόσμος
Αυτό το παραμύθι, που δε μοιάζει με κανένα άλλο, αρχίζει από μια εποχή τόσο παλιά, που κανένα παραμύθι και καμιά ιστορία δεν άρχισε ποτέ. Για να ξεκινήσουμε την ιστορία μας απ’ την αρχή, πρέπει να γυρίσουμε πίσω αμέτρητα χρόνια κι αμέτρητους αιώνες κι όλο να προχωρούμε μέσα στο χρόνο, ψάχνοντας να βρούμε την αρχή, την αρχή του χρόνου που δεν υπάρχει...
Σ’ εκείνη, λοιπόν, την τόσο μακρινή εποχή ζούσε από πάντα ένας θεός που λεγόταν Χάος. Ο θεός αυτός ζούσε μονάχος, έρημος, χωρίς να υπάρχει τίποτα γύρω του. Δεν υπήρχε τότε ούτε ήλιος, ούτε φως, ούτε γη, ούτε ουρανός. Δεν υπήρχε τίποτ’ άλλο από χάος, από πυκνό σκοτάδι και απεραντοσύνη χωρίς τέλος. Έτσι κύλησαν αμέτρητοι αιώνες, ώσπου κάποτε ο θεός Χάος κουράστηκε να ζει μόνος του και τότε του ήρθε η ιδέα της δημιουργίας του κόσμου. Και η αρχή έγινε σαν γέννησε τη θεά Γη, τη Γαία, μια θεά πανέμορφη, γεμάτη δύναμη και ζωή, που μεγάλωσε και πλάτυνε κι αγκάλιασε τεράστιες εκτάσεις και έγινε η βάση του κόσμου.
Ύστερα το Χάος γέννησε τον φοβερό Τάρταρο και τη μαύρη Νύχτα κι αμέσως μετά, την όμορφη και φωτεινή Ημέρα. Βασίλειο του Τάρταρου ήταν τα τρίσβαθα και σκοτεινά τάρταρα. Τα τάρταρα είναι τόσο βαθιά μέσα στη γη, όσο ψηλά είναι το χάος. Αν κάποιος άφηνε ένα σιδερένιο αμόνι να πέσει από το χάος, θα έπεφτε εννιά μέρες κι εννιά νύχτες και μόνο την αυγή της δέκατης μέρας θα έφτανε στη γη. Αν τώρα έπεφτε από τη γη στα τάρταρα, θα έπεφτε πάλι εννιά μέρες κι εννιά νύχτες και μόνο την αυγή της δέκατης μέρας θα έφτανε εκεί κάτω. Τόσο πολύ βαθιά μέσα στη γη είναι τα τάρταρα και γι’ αυτό το σκοτάδι εκεί είναι τόσο πυκνό και τόσο μαύρο. Αλλά κι απέραντα στην έκτασή τους είναι τα τάρταρα. Μπαίνοντας σ’ αυτά, θα προχωρούσες χωρίς τελειωμό παρασυρμένος από μανιασμένους ανεμοστρόβιλους κι ούτε μέσα σ’ ένα χρόνο δε θα μπορούσες να φτάσεις στην άκρη τους. Στην καρδιά αυτού του φοβερού τόπου, που και οι θεοί ακόμα τον φοβούνται, υψώνεται το σκοτεινό ανάκτορο της Νύχτας, αιώνια τυλιγμένο με μαύρα σύννεφα. Εκεί κάθεται όλη τη μέρα η Νύχτα κι όταν βραδιάζει βγαίνει και απλώνεται πάνω στη γη.
Απόσπασμα από το μεταφρασμένο στα ρωσικά κείμενο του βιβλίου "Боги Олимпа" του Μενέλαου Στεφανίδη
Copyright © Δημήτρης Μ. Στεφανίδης. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή του αποσπάσματος αυτού χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.