Deutsch
Greek
Englische

Theseus - Perseus cover

4. Theseus - Perseus

(αγγλική γλώσσα)

διαθέσιμο και στα γερμανικά

 

 

 

 

 

 

 

  • Παρουσίαση
  • Λεπτομέρειες
  • Κείμενο
  • Περιεχόμενα
  • Γράψτε κριτική

Ένα βιβλίο γεμάτο ήρωες: Ο Θησέας που έσωσε την Αθήνα απ' τον Μινώταυρο, ο Περσέας που πήρε το κεφάλι της Μέδουσας, ο Βελλεροφόντης που δάμασε τον φτερωτό Πήγασο και σκότωσε η Χίμαιρα. Ο Αιακός ο δίκαιος, ο Πηλέας που πάλεψε με μια θεά και κέρδισε την αγάπη της και τέλος ο Μελέαγρος και η Αταλάντη που γνώρισαν αιώνια δόξα στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου.

 

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ευρετήριο ονομάτων για όλα τα βιβλία αυτής της σειράς.

4. Theseus - Perseus

(αγγλική γλώσσα)

 

Κείμενο: Μενέλαος Στεφανίδης
Με 31 σχέδια του Γιάννη Στεφανίδη
Μετάφραση: Bruce Walter
256 σελίδες, μαλακό εξώφυλλο, σχήμα τσέπης 16,5 x 11,5 εκ.

Ηλικίες: από 12 και πάνω

ISBN-10: 9604250752, ISBN-13: 9789604250752

 

Απόσπασμα από το μεταφρασμένο στα αγγλικά κείμενο του βιβλίου

 

ΠΕΡΣΕΑΣ

 

Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης

Ο Ακρίσιος παντρεύτηκε την Αγανίππη και απόχτησε μια κόρη την όμορφη Δανάη, που ήταν και το μοναδικό του παιδί. Στενοχωριόταν όμως που δεν είχε ένα αγόρι για να το κάνει διάδοχο του θρόνου του, και θέλοντας να μάθει αν θ’ αποχτήσει ποτέ γιο, πήγε και ρώτησε το μαντείο των Δελφών.

 

Η απάντηση που του ’δωσε ο Απόλλωνας ήταν:

 

- Άκουσε, Ακρίσιε, γιε του Άβα. Ποτέ σου δε θ’ αποχτήσεις ένα γιο για να του δώσεις το βασίλειό σου, αλλά στη θέση του θα βασιλέψει ένας μεγάλος ήρωας που θα γεννηθεί απ’ την κόρη σου. Μάθε όμως και τούτο: Είναι γραμμένο από τις Μοίρες ο εγγονός σου αυτός να σε σκοτώσει.

 

Σαν άκουσε ο Ακρίσιος αυτή την απάντηση καταταράχτηκε. Μια έγνοια είχε τώρα στο μυαλό του. Πώς ν’ αποφύγει τη μοίρα του και για να το πετύχει ήταν ικανός για όλα. Το πρόβλημα ήταν μόνο πώς να σιγουρευτεί ότι δε θ’ αποχτήσει ποτέ εγγονό.

 

Γι’ αυτό έχτισε μέσα στη γη μια φυλακή με βαριές χάλκινες πόρτες κι εκεί έκλεισε την κόρη του τη Δανάη. Πίστευε πως αυτός ήταν ένας σίγουρος τρόπος για να μην παντρευτεί η κόρη του και να μην κάνει ποτέ παιδί.

 

Τη Δανάη όμως την αγάπησε για την ομορφιά της ο ίδιος ο Δίας και καμιά φυλακή, όσο γερή κι αν ήταν, δεν μπορούσε να σταθεί ικανή να εμποδίσει τον άρχοντα των θεών και των ανθρώπων να πραγματοποιήσει τη θέλησή του και την επιθυμία του.

 

Έτσι ο Δίας μπήκε μέσα στη σκοτεινή φυλακή της Δανάης περνώντας από τις χαραμάδες του κλειστού παράθυρου με τη μορφή της χρυσής βροχής και, ύστερα από εννιά μήνες, η κόρη του Ακρίσιου γέννησε τον Περσέα, το γιο του Δία.

 

Λίγες μέρες αργότερα, ο Ακρίσιος περνώντας έξω από τη φυλακή άκουσε κλάμα μωρού. Αν και νόμισε πως τον γελούσαν τ’ αυτιά του, άνοιξε τη βαριά πόρτα και τότε έμεινε κατάπληκτος, γιατί είδε την κόρη του μ’ ένα παιδί στην αγκαλιά.

 

Κατατρομαγμένος και μην μπορώντας να πιστέψει πως το παιδί αυτό ήταν γιος του Δία, υποψιάστηκε, ποιον άλλο, τον αδερφό του τον Προίτο. Η υποψία του έγινε γρήγορα πίστη και ο θυμός του φούντωσε αμέσως. Για να εκδικηθεί τον αδερφό του, αλλά και για να απαλλαγεί από τον τόσο επικίνδυνο εγγονό
του, αποφάσιοε να σκοτώσει και τη Δανάη και το γιο της. Αλλά την τελευταία στιγμή φοβήθηκε την οργή των θεών και κρατήθηκε. Ένα σχέδιο ήρθε τότε στο μυαλό του και το μάτι του γυάλισε πονηρά. Στο τέλος είπε:

 

–Ας τους καταπιούν τ’ αφρισμένα κύματα, ας τους φάνε τα ψάρια. Το κρίμα δε θα ’ναι δικό μου αλλά του Προίτου. Αν δεν μπόρεσε να με σκοτώσει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια, δε θα κάτσω να με σκοτώσει τώρα ο γιος του.

 

Κι αμέσως έβαλε μπρος αυτό που σκέφτηκε.


Απόσπασμα από το μεταφρασμένο στα αγγλικά κείμενο του βιβλίου "Perseus - Theseus" του Μενέλαου Στεφανίδη
Copyright © Δημήτρης Μ. Στεφανίδης. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή του αποσπάσματος αυτού χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.


 

PERSEUS

The forebears of Perseus- Lynceus and Hypermnestra - Acrisius and Proetus - Perseus, son of Zeus and Danae - Perseus cuts off the Medusa’s head - Perseus saves Andromeda

 

BELLEROPHON

The myth of Sisyphus - Bellerophon and the fatal letter - Bellerophon tames Pegasus and slays the Chimaera 69 Bellerophon’s other feats - The sad fall of Bellerophon

 

THESEUS, THE HERO OF ATHENS

The birth of Theseus - Theseus’ feats on the dangerous road to Athens - Theseus against the Pallantids - The bull of Marathon - A bloody tribute - Theseus and the Minotaur - The voyage home - Theseus, king of Athens - The downfall of Theseus

 

AEACUS AND PELEUS

Aeacus the just - Peleus and his troubled story - The struggle with Atalanda - Peleus, a hunter of savage beasts - The wedding of Peleus and Thetis

 

THE HUNTING OF THE CALYDONIAN BOAR

Atalanta and Meleager - The famous boar hunt - The sad fate of Meleager - Atalanta and Melanion

 

INDEX OF NAMES

for all volumes

 

ποια είναι η γνώμη σας;

 

όνομα ή/και e-mail:

 

διεύθυνση (πόλη/χώρα):