Deutsch
Greek
Englische

4. Perseus - Theseus cover

4. Perseus - Theseus

(γερμανική γλώσσα)

διαθέσιμο και στα αγγλικά

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Παρουσίαση
  • Λεπτομέρειες
  • Κείμενο
  • Περιεχόμενα
  • Γράψτε κριτική

Ένα βιβλίο γεμάτο ήρωες: Ο Θησέας που έσωσε την Αθήνα απ’ τον Μινώταυρο, ο Περσέας που πήρε το κεφάλι της Μέδουσας, ο Βελλεροφόντης που δάμασε τον φτερωτό Πήγασο και σκότωσε η Χίμαιρα. Ο Αιακός ο δίκαιος, ο Πηλέας που πάλεψε με μια θεά και κέρδισε την αγάπη της και τέλος ο Μελέαγρος και η Αταλάντη που γνώρισαν αιώνια δόξα στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου.

 

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ευρετήριο ονομάτων για όλα τα βιβλία αυτής της σειράς.

4. Perseus - Theseus

(γερμανική γλώσσα)

 

Κείμενο: Μενέλαος Στεφανίδης
Με 31 σχέδια του Γιάννη Στεφανίδη
Μετάφραση: Christina Tell
256 σελίδες, μαλακό εξώφυλλο, σχήμα τσέπης 16,5 x 11,5 εκ.

Ηλικίες: από 12 και πάνω

ISBN-10: 9604250957, ISBN-13: 9789604250950

 

Απόσπασμα από το μεταφρασμένο στα αγγλικά κείμενο του βιβλίου

 

ΠΕΡΣΕΑΣ

 

Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης

Ο Ακρίσιος παντρεύτηκε την Αγανίππη και απόχτησε μια κόρη την όμορφη Δανάη, που ήταν και το μοναδικό του παιδί. Στενοχωριόταν όμως που δεν είχε ένα αγόρι για να το κάνει διάδοχο του θρόνου του, και θέλοντας να μάθει αν θ’ αποχτήσει ποτέ γιο, πήγε και ρώτησε το μαντείο των Δελφών.

 

Η απάντηση που του ’δωσε ο Απόλλωνας ήταν:

 

- Άκουσε, Ακρίσιε, γιε του Άβα. Ποτέ σου δε θ’ αποχτήσεις ένα γιο για να του δώσεις το βασίλειό σου, αλλά στη θέση του θα βασιλέψει ένας μεγάλος ήρωας που θα γεννηθεί απ’ την κόρη σου. Μάθε όμως και τούτο: Είναι γραμμένο από τις Μοίρες ο εγγονός σου αυτός να σε σκοτώσει.

 

Σαν άκουσε ο Ακρίσιος αυτή την απάντηση καταταράχτηκε. Μια έγνοια είχε τώρα στο μυαλό του. Πώς ν’ αποφύγει τη μοίρα του και για να το πετύχει ήταν ικανός για όλα. Το πρόβλημα ήταν μόνο πώς να σιγουρευτεί ότι δε θ’ αποχτήσει ποτέ εγγονό.

 

Γι’ αυτό έχτισε μέσα στη γη μια φυλακή με βαριές χάλκινες πόρτες κι εκεί έκλεισε την κόρη του τη Δανάη. Πίστευε πως αυτός ήταν ένας σίγουρος τρόπος για να μην παντρευτεί η κόρη του και να μην κάνει ποτέ παιδί.

 

Τη Δανάη όμως την αγάπησε για την ομορφιά της ο ίδιος ο Δίας και καμιά φυλακή, όσο γερή κι αν ήταν, δεν μπορούσε να σταθεί ικανή να εμποδίσει τον άρχοντα των θεών και των ανθρώπων να πραγματοποιήσει τη θέλησή του και την επιθυμία του.

 

Έτσι ο Δίας μπήκε μέσα στη σκοτεινή φυλακή της Δανάης περνώντας από τις χαραμάδες του κλειστού παράθυρου με τη μορφή της χρυσής βροχής και, ύστερα από εννιά μήνες, η κόρη του Ακρίσιου γέννησε τον Περσέα, το γιο του Δία.

 

Λίγες μέρες αργότερα, ο Ακρίσιος περνώντας έξω από τη φυλακή άκουσε κλάμα μωρού. Αν και νόμισε πως τον γελούσαν τ’ αυτιά του, άνοιξε τη βαριά πόρτα και τότε έμεινε κατάπληκτος, γιατί είδε την κόρη του μ’ ένα παιδί στην αγκαλιά.

 

Κατατρομαγμένος και μην μπορώντας να πιστέψει πως το παιδί αυτό ήταν γιος του Δία, υποψιάστηκε, ποιον άλλο, τον αδερφό του τον Προίτο. Η υποψία του έγινε γρήγορα πίστη και ο θυμός του φούντωσε αμέσως. Για να εκδικηθεί τον αδερφό του, αλλά και για να απαλλαγεί από τον τόσο επικίνδυνο εγγονό
του, αποφάσιοε να σκοτώσει και τη Δανάη και το γιο της. Αλλά την τελευταία στιγμή φοβήθηκε την οργή των θεών και κρατήθηκε. Ένα σχέδιο ήρθε τότε στο μυαλό του και το μάτι του γυάλισε πονηρά. Στο τέλος είπε:

 

–Ας τους καταπιούν τ’ αφρισμένα κύματα, ας τους φάνε τα ψάρια. Το κρίμα δε θα ’ναι δικό μου αλλά του Προίτου. Αν δεν μπόρεσε να με σκοτώσει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια, δε θα κάτσω να με σκοτώσει τώρα ο γιος του.

 

Κι αμέσως έβαλε μπρος αυτό που σκέφτηκε.


Απόσπασμα από το μεταφρασμένο στα αγγλικά κείμενο του βιβλίου "Perseus - Theseus" του Μενέλαου Στεφανίδη
Copyright © Δημήτρης Μ. Στεφανίδης. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή του αποσπάσματος αυτού χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.


 

Die Vorfahren des Perseus - Lynkeus und Hypermnestra - Akrisios und Proitos - Perseus, der Sohn des Zeus und der Danae - Perseus enthauptet die Medusa - Andromedas Rettung - Ein Prophezeiung erfüllt sich

 

BELLEROPHON

Bellerophons Großvater Sisyphos - Bellerophon und der verhängnisvolle Brief - Bellerophon bändigt Pegasos und tötet die Chimaira - Weitere Heldentaten - Die Wahrheit kommt ans Licht - Bellerophons trauriges Ende - Melampos

 

THESEUS, DER HEROS VON ATHEN

Die Geburt des Theseus - Theseus’ Abenteuer auf dem Weg nach Athen - In Athen - Der Kampf gegen die Pallantiden - Der Stier von Marathon - Ein grausamer Tribut - Der Minotaurus - Die Heimreise - König von Athen - Der moralische Niedergang

 

AIAKOS UND PELEUS

Der gerechte Aiakos - Peleus und sein bewegtes Schicksal - Der Ringkampf mit Atalante - Peleus auf der Jagd - Die Hochzeit von Peleus und Thetis

 

DIE JAGD AUF DEN KALYDONISCHEN EBER

Atalante und Meleager - Die berühmte Jagd - Meleagers trauriges Ende - Atalante und Melanion

 

NAMENREGISTER für alle Bände

ποια είναι η γνώμη σας;

 

όνομα ή/και e-mail:

 

διεύθυνση (πόλη/χώρα):